Toimintaa‎ > ‎Kesäleirit‎ > ‎

2010

Helteinen harmonikkamaraton

Miltä tuntuisi nauttia perinteisestä harmonikkamusiikista melkein neljä vuorokautta liki trooppisissa olosuhteissa?

Tähän urakkaan - viralliselta nimeltään Harmonikkaleiri aikuisille harrastajasoittajille - ryhtyi Laakasalossa ja Vojakkalan lavalla parikymmentä innokasta harmonikkamusiikin harrastajaa eri puolilta eteläistä Suomea. Erkki Frimanin ja Tapio Rannanmaan johdolla seilattiin nuottien seesteiset kohdat ja sitkeästi sinniteltiin läpi musiikillisten karikoiden. Mukana "maratonilla" oli Lopen soittajien lisäksi useampi konkari edellisiltä leirivuosilta, mutta uusiakin soittotuttuja oli mukaan ilmoittautunut. Moniäänistä useammalle harmonikalle sovitettua materiaalia oli lähetetty osallistujille ennakkoon tutustuttavaksi kuuden kappaleen verran. Hyvin oli ennakkovalmistelunsa kukin hoitanut ja päästiin heti reippaasti liikkeelle.

Tänä vuonna oltiin enemmän ihmisten ilmoilla kuin aiemmin. Moni Laakasalon lounaskävijä taisi ihmetellä niin soittoja kuin tavallista suurempaa arkiasiakasryhmääkin. Sää suosi meitä koko 28.-31.7.2010 pidetyn leirin ajan. 24-asteinen Kaartjärvi tarjosi pientä viilennystä huimiin hellelämpötiloihin. "Pientä" sadettakin saatiin lauantaina päivällä ja opittiin uusi määritelmä sateen tiheydelle: Vihdissä se on kuulemma vasta tihkua, vaikka loppilaisen silmin ei enää viemäritkään riitä...

Erityisasiantuntijana vieraili jälleen viritysmestari Kalevi Kantola Eurasta. Tänä vuonna päästiin katsomaan tarkemmin käytännön toimia ja muutamat jopa kokeilemaan virittämistä. Aika monelle olivat harmonikan syvemmät sisukset uutta ja ihmeellistä.

Yleisön kanssa päästiin oikeaan yhteyteen kahteenkin otteeseen. Perjantai-iltana soiteltiin lyhyet tanssit Laakasalossa. Piti hiukan soittovuoroja järjestellä, jotta kaikki 20 leiriläistä pääsivät vuorollaan tanssijoita viihdyttämään suuressa orkesterissa. On aika erilaista soittaa tansseja yksin, kaverin kanssa tai 12-henkisessä orkesterissa. Näyttivät sopivan tassun alle soitot Laakasalossakin.

**