Toimintaa‎ > ‎Kesäleirit‎ > ‎

2008

Soittoa ja soittajan huoltoa Lopella

Kesijärven leirikeskus täyttyi tämän kesän lämpimimmiksi päiviksi 23.-26.7.2008 perinteisestä harmonikkamusiikista, kun Lopen Harmonikkojen toiselle aikuisten harmonikkaleirille kokoontui innokas harrastajajoukko eri puolilta Suomea. Opettajina leirillä toimivat Lopen Harmonikkojen johtajina tutut muusikot Erkki Friman ja Tapio Rannanmaa.Erkki Friman ohjaa sointujen salattuun maailmaan


Intoa ja kokemusta

Leirin parikymmentä osallistujaa jaettiin kahteen harjoitusryhmään, opettajat vaihtoivat luokkaa, oppilaat pysyivät ”pulpeteissaan”. Mukana oli tuttuja viime kesän leiriltä, muutama uusikin oli mukaan uskaltautunut. Aivan uusia soittajia eivät leiriläiset olleet: soittokokemuksen haitari venyi yhdestä vuodesta yli 60 vuoteen. Kolme pianoharmonikan soittajaakin oli viisirivisten joukkoon saapunut, pianoharmonikan sormituksia Tapio saikin moneen otteeseen leiriläisten nuotteihin täydentää.

 

Nimetön laulu

Ennakkomateriaalina leiriläisillä oli seitsemän kappaleen nuotit, yhteisissä harjoituksissa päästiinkin mukavasti eteenpäin. Yhteen kappaleeseen ei nuotteja annettu, eikä edes kappaleen nimeä Erkki kertonut. Keskiviikkona sukelsimme pariksi tunniksi sointujen, harmonian ja bassokulkujen maailmaan - mielenkiintoista ja kehittävää. Beguine-komppia soittelimme, sointukierto alkoi pikkuhiljaa avartua, mutta illan pohdinnoissakaan emme kappaleelle nimeä keksineet. Torstaina saimme kakkosäänen nuotin, kuulosti hyvältä, mutta nimi oli kateissa vielä toisenkin illan. Perjantaina lopulta löytyi ykkösnuotti ja nimikin: Valoa ikkunassa. Nimen piilottamisella oli selkeä tarkoitus: kiinnittää kerrankin huomiota harmoniaan, sointupohjaan ja säestykseen. Onnistui oikein hyvin!

Soittoa kellon ympäri

Virallista soittoaikaa oli ”yhdeksästä viiteen”. Vapaa-aika iltaisin kului soittaen, saunoen, soittaen, uiden, soittaen, kaskuja ja sattumuksia kertoen - ja soittaen. Parhaimmillaan taisi vuorokauteen mahtua liki viisitoista tuntia harmonikan soittoa. Oli hyvä, että torstaina poikkesi fysioterapeutti ohjaamassa meitä soittajan huoltoon. Koottiin kokemuksia kolotuksista ja ongelmakohdista, niska-hartiaseutu ja ristiselkä saivat eniten rastimerkintöjä. Saatiin ohjeita alkulämmittelyihin, taukojumppaan, palauttavaan liikuntaan ja syvien vatsalihasten vahvistamiseen. Saa nähdä, muistammeko jatkossa pitää itsestämmekin yhtä hyvää huolta kuin soittimistamme.


Leirin loppuhuipentuma

Leiri päättyi konserttiin Vojakkalan lavalla lauantaina. Saavuimme paikalle jo reilua kahta tuntia ennen, jännitystä oli lämmön lisäksi ilmassa, olihan leiriorkesteri ollut tässä muodossa koossa vasta vajaat 80 tuntia. Mukavasti saapui väkeä paikalle, tunnelma oli välitön ja lämmin, erityisesti lämmin. Leiriläiset suuntasivat kotejaan kohti - Helsinkiin, Hämeenlinnaan, Kaarinaan, Keravalle, Loimaalle, Tammisaareen, Vantaalle ja Valkealaan. Lopen Harmonikat jatkoi Vojakkalan lavalla vielä tanssisoiton merkeissä vähän yli puolen yön.


Kiitos mukanaolosta kaikille!

Lopen Harmonikat, pj Kirsi Lindfors


PS. Harmonikkaorkestereiden ja -yhtyeiden 2008 SM-kisojen tupla-DVD:tä on vielä jäljellä: 60 eurolla liki 4 tuntia monipuolista harmonikkamusiikkia. Kurkkaa lisätiedot www.lopenharmonikat.fi

Leirin teoriaosuudet pidettiin ”koko orkesterilla”, taustan taululla pahimmat kolotuskohdat rastein merkittynä.

Hanuri-lehti 3/2008, teksti Kirsi Lindfors, kuvat Jarno Laukkanen